Washington | Gettysburg

The Capitol, Washington DC

Washington, Gettysburg

Washington, is gebouwd in een moeras precies tussen zuid en noord. Hier aangekomen is daar natuurlijk niets meer van te zien. Regels zijn hier streng qua gids en foto's maken. Onze gids mag hier geen rondleiding geven. Dit moet ze overlaten aan een Washington gids met speciale licentie. Gebouwen in het centrum mogen niet hoger gebouwd worden dan het Capitol.... In het super de luxe hotel Sharaton :) waar we net zijn aangekomen, zien we op het nieuws dat er net boven NY een helicopter en vliegtuigje zijn gecrasht. Shit, net gemist. (Wel 9 doden)Moet ook zeggen dat het luchtruim boven de Hudson (Bij het Vrijheidsbeeld en Ellis Island) heel druk was met seightseeings.

S'avonds een hapje gegeten in de Mall vlakbij het hotel. Hier werd ik er weer op gewezen dat moeders en ik duidelijk een aantal jaren schelen. Moeders: "Oh, kijk dat model op die poster lijkt wel op James Dean". Ikke: "Mam, dat is Justin Timberlake." Moeders: "Oh ja, dat weet ik toch niet." In Washington langs alle bekende gebouwen geweest en veel foto's gemaakt. Het meest imponerende is wel het Lincoln Memorial waar een enorm beeld van Lincoln zittend in een gebouw met uitkijk op een grote aangelegde vijver en het Washington Memorial. (dit hele uitzicht is oa bekend de film Forest Gump, waar er door het water wordt gelopen.) Veel belangrijker is dat hier Martin Luther King zijn bekende speech hield met "I have a dream".

De stad is ontworpen door een Fransman die het aangelegde gedeelte in de stad mooi heeft afgekeken van de inrichting van Parijs. Aan weerszijde van het vele groen liggen veel "Smithsonian" musea. Deze zijn alle gratis toegankelijk. Dit is te danken aan een rijke Engelsman, genaamd Smith, die een speciale liefde had voor het Amerikaanse land. Washington heeft ook de grootst nationale "war cemetry". Naast de standaard witte grafstenen is het Arlington cemetry de laatste rustplaats voor JF Kennedy & zijn vrouw Jackie Onnasis. De begraafplaats (info voor papa;) is gelegen op het oude landgoed van Sergeant Robert Lee en zijn vrouw, kleindochter van president Washington. Het echtpaar woonde op een enorme plantage maar toen Lincoln vroeg aan Lee of hij het Noordelijke leger wilde leiden in de oorlog zei hij nee en vervolgens vertrok de familie naar 1 van de zuidelijke staten waar ze van origine vandaan kwamen. Een oude vriend van Lee die samen met hem op de militaire school in 5-points NY zat nam leiding over het noordelijke leger en bepaalde dat de plantage van Lee de begraafplaats voor de oorlogsdoden van de burgeroorlog werd. De eerste dodenin de oorlog werd dan ook in het rozenplantsoen van de vrouw van Lee begraven. Inmiddels liggen er veel (oud) soldaten en ook degene die sneuvelen in de de oorlog tegen Iraq en Afganistan worden hier begraven.

Helaas, helaas was de bekendste inwoner van Washington niet thuis. Geen bewaker voor de poort betekent geen president thuis. Er stonden wel zwart geklede ninja tijgers op het dak die met grote verrekijkers goed in de gaten hielden wat voor toeristen en demonstranten zich voor de poort van het witte huis ophielden. Het Pentagon, natuurlijk ook geraakt op 9/11 is helemaal weer opgeknapt. Aan het kleurverschil van de stenen kan je wel zien dat er veel schade is geweest.

2 uur na de uittocht van Washington komen we in Gettysburg, Pennsylvania aan. De ontmoeting hier tussen de noordelijke en de zuidelijke staten was de bloedigste in 5 jaar burgeroorlog. In 50 minuten vielen hier 5000 doden. Dit was helaas niet het einde van de oorlog maar zorgde er wel voor dat de zuidelijke staten zo werden verzwakt dat ze hierna geen slag meer konden winnen. Het terrein is heuvelachtig en je hebt niet veel fantasie nodig om de strijdende mankrachten over het veld te zien rennen. Er staan overal gedenkteken van de verschillende staten die hebben deelgenomen in de Union (Noordelijke staten) en de Confederate (zuidelijke staten). In totaal zijn er meer dan 300.000 mensen omgekomen. Jammer dat de Amerikanen (en de rest van de wereld) hier nog steeds niet van hebben geleerd. We trekken verder naar het noorden waar we in de avond de grens van Canada overgaan.

Arlington Cemetary

Maak jouw eigen website met JouwWeb