Rome & Barcelona 2011

PARK GUELL, BARCELONA

Rome & Barcelona

23 februari'11

Ik zou geen goede journalist zijn (de leraren op mijn oude school van journalistiek zouden het niet meer met me eens kunnen zijn) en geen goed persoon om recenties te schrijven. Soms ontbreekt het me gewoon aan fantasie om iets op papier te zetten. Er moeten eerst talloze avonden en nachten overheen gaan, wil ik iets leesbaar op papier kunnen zetten. Ik kom gewoon niet verder dan; dat ik nog nooit een Massarati als politieauto heb gezien. En dat kan natuurlijk alleen in Italie. En hoeveel keer ik in mezelf geen "potverdorrie!" heb gezegd in Barcelona. Over de altijd trendy uitziende restaurantjes, barretjes, kleding,- of schoenenwinkels. Wat een leuke stad! En dan nog maar te zwijgen van de creaties die uit de handen van Gaudi zijn gekomen. In mijn tekortkomingen als LBO'er, of algemeen, als mens, kan ik gewoon niet begrijpen dat iemand zó ongelofelijk intelligent kan zijn om een kerk als Sagrada de Familia te bouwen. Daarbij te weten hoe het exterieur en het interieur zoveel effect op elkaar kunnen hebben? Hoe kan je zonder speciaal kompjoeter-programma (zo dom voel ik me af en toe), uitdenken dat de zon die door de ramen komt, als bloem op de binnenste pilaren in de kerk terecht komen? En dan te weten dat de innerlijke kerk symbool staat als natuur. Ik kan er gewoon niet bij... Ook niet dat iemand zo bijster intelligent aan zijn einde komt om onder een tram te lopen...

Ouwe Muk, dat is Rome. Hele oude verrimpelde zigeuners die zitten te bedelen voor geld. Mensen ga werken! In New York worden werklozen aan het straatvegen gezet. Station Termini, vol met oude muk. Handje op het tasje en ogen op moeders, ikke dan, niet de zigeuners. Tripje was natuurlijk ter ere van haar gezondheid. Dat ze weer was hersteld was van haar appendix. Ben wel als slavendrijver door de stad gelopen, volgens haar dan. "So much to do, so little time". De blaren stonden op de d'r voeten. Maar, we hebben veel, zo niet alles gezien. Zelfs de man die oogluikend toe staat dat Aids zich mag verspreiden in Afrika en kleine kindjes worden misbruikt in het heilige huis, kortom de paus. Na wat kerkbezoeken en het hele kerk-kinder-misbruik in mijn achterhoofd, begrijp ik waarom zoveel beelden met hun handen naar de hemel staan gericht en engeltjes aan hun voeten geklamt zitten. "Vader, vergeef me. Ik heb gezondigd." Nergens zoveel biechtende mensen als in de katholieke kerk... Mijn respect? Ver te zoeken. Mijn verbazing of beter gezegt de vergaaping aan de rijkdom van de kunstschatten in het Vaticaan, daar heb ik geen woorden voor. Daar zijn pas de handen van een meester aan het werk geweest. Sixtijnse kapel is gewoon in 3D geschilderd!                                                                                                            

Andere bezichtigingen (onder andere); Trastevere oftewel de overkant alsmede, Piazza Navona, Campo de Fiori, Spaanse trappen, Engelenburght (zie foto van de trap), Piazza del Popolo, Villa Borghese, Pantheon, Isola Tiberina, Porta Pia, Piazza del Republica, Quirinale, Piazza Venezia, Trevi fontein, Quatro fonteni, Bernini's fontein, Parc Oppio, Circo Massimo, Bocca streggo, Campidoglio, Colloseum, Ford Romano en de oude muk bij Palentino. Als je mij vraagt; wat vond je het mooiste? Dan ga ik voor deze oude muk. Palentino, met de ruines van het Vestaalse maagdenhuis, oude kerken, oude gebouwen, oude parken. Gewoon oude muk met heel veel geschiedenis.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb