Afrika 2013

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Proloog Afrika
 
Januari
 
Als iemand 5 jaar geleden tegen me had gezegd dat ik twee maanden zou gaan kamperen in de bushbush van Afrika, had ik met mijn wijsvingertje naar mijn voorhoofd gewezen.
 
Afrika is nooit echt 'mijn ding' geweest.
Hitte en ik gaan niet samen, plus de voorkeur gaat uit naar 'levendig-groen' en niet naar dor-bruin.
Daarbij, 'kamperen?' Van mijn leven niet! Vertel me de logica: van op een luchtbed slapen - in een slaapzak en dan - door het donker met een zaklamp in de hand - en een rol toiletpapier onder mijn arm - richting de latrine te scharrelen?.. Als je ook op een Aupingmatras kan slapen met een uitvinding van Edison boven je hoofd die je begeleid naar een betegeld en hygiënisch toilet.
Ik ben bang dat logica hier niets mee te maken heeft, maar meer met grenzen verleggen.. 'Onbekend maakt onbemind' en ook ik maak me daar schuldig aan.
 
Wat ik al 'wel' sinds jaar en dag heb: is een voorkeur voor de kleur beige en kaki. En deze 'safari-kleur-kleding staat zelfs beschreven in mijn reisinformatie.
In de laatste uitverkoop van de zomertrends van 2012, ben ik me dan ook helemaal te buiten gegaan aan de Tanja-Neimeijer-groene-FARC-jurkjes en katoenen-zijde kaki tunieken. (Mét 70% korting) De bruine Palladiums die zeker 15 jaar onaangeroerd onder in de kast hebben gestaan, zijn in de afgelopen reizen flink afgetrapt. Het werd tijd voor een hedendaagse versie; zandkleurig.
 
Een afspraak bij de GGD voor malaria tabletten is gemaakt. Een dozijn nieuwe pasfoto's zijn gekiekt voor de benodigde visa. Licht zenuwen borrelen op als ik in de reisbeschrijving lees dat er per aan te doen land, 2 lege pagina's in het paspoort dienen ze zijn. Die heb ik dus niet meer. Met wat creatieve boekhouding kom ik op 10 en dat betekend dat ik er 6 tekort heb. Maar het leven zou niet spannend zijn als je af en toe niet in het ongewisse zou leven. Ik neem het onzekere voor het zekere en denk dat ik het er wel mee red. Zo niet, dan hebben we een probleem. 'But no problem what money can't fix', dus ik bestel wat extra dollars bij de bank.
 
Februari
 
Na een aantal dagen heb ik hier wel degelijk mijn mening over verandert.. 'Wie hou ik nu voor de gek? Mezelf toch?' Ik bestel toch een nieuw paspoort. 'Ik zoek wel iets anders spannends.' Heb geen zin om me tijdens de reis elke keer zenuwachtig te maken of er iemand moeilijk gaat doen.
 
Het voelt alsof ik meer moet voorbereiden dan de vorige keer. Terwijl ik dit keer juist veel minder, zeg maar bijna niet, op mezelf ben aangewezen. Tickets naar Kaapstad schelen per dag zo'n 200 euro of zo'n 20 uur extra reistijd. Voor de beste prijs-kwaliteit (lees; geen malafide luchtvaartmaatschappijen), ben ik 'verplicht' om een week eerder af te reizen naar deze 'moederstad'. Ik zou zeggen: het is geen straf om de Tafelberg en de wijngaarden van Stellenbosch van dichtbij te gaan bekijken. Dat is dus geregeld. Nu nog een hostel die aan alle wensen/eisen voldoet en dan ook meteen maar alles regelen voor het eindpunt Nairobi. Ticket: check. Alleen nog een verblijfplaats voor de periode tussen de safari en het punt van huiswaarts gaan.
 
Maart
 
Als ik alles geregeld en binnen heb omtrent paspoort, visa voor Kenia en Tanzania, malaria tabletten, waterreinigingpillen, tekentangen, injectienaalden, peper en zout vaatje, plastic waterdichte zakken, zakmes, platypus waterzak, ty-rips en traangas, kunnen mijn kaki kleurige kledingstukken in de tas. Het hele weekend ligt alles gepakt en eigenlijk ben ik maandagmorgen al klaar om te gaan.
 
Op de vertrekdag repareer ik nog even snel een oude linnenbroek. Weegt niets en is licht van kleur zodat het geen Tjeetjeevlieg aantrekt (je moet werkelijk waar overal rekening mee houden..)
 
De rit naar Schiphol gaat voorspoedig en Hondski (onze geadopteerde labrador) ligt de hele reis braaf te slapen. Ik ben niet zenuwachtig, heb ook geen twijfel of ik iets vergeten ben maar voel wel dat ik een verhoogde hartslag heb. Daar heb ik bijna nooit last van en hou dan ook nauwlettend in de gaten of er geen 'signalen' worden genegeerd die ik als bijgelovige niet mag missen. Op de radio klinkt dat er een KLM vlucht uit Duitsland is teruggekeerd wegens storing. Die kan dus mooi van het lijstje, want de kans is 1 op 8 miljard dat 2 vliegtuigen op dezelfde dag problemen hebben. Wat er wel door mijn hoofd speelt is, dat ene kleine jochie uit Tilburg die als enige die vliegtuig crash in Tripoli heeft overleeft. Die waren namelijk ook net op safari in Afrika geweest.
Als Boedistisch gelovige vraag ik mijn voorouders; oma ene kant, oma andere kant en tante Swaan, of ze me weer bij willen staan en net als de vorige reizen weer via mijn schouders meekijken en aan alles deelnemen als mijn reis,- cq beschermengelen.
 
Ik raak in het vliegtuig in gesprek met een Braziliaanse dame die zes jaar in Kaapstad heeft gewoond maar nu in Enschede woont. Haar zonen wonen bij de Iguazu watervallen in Brazilië en haar dochter in Atlanta, Georgia. We kennen dus beide het Jackson Hartfield airport op ons duimpje. Het kletsen verlaagd mijn hartslag maar als we weer door de paspoort douane in Frankfurt zijn gegaan en ik Theresa gedag heb gezegd, voel ik het kloppen in mijn borst weer beginnen.
 
Als ik door de tassencontrole ben, om het volgende vliegtuig richting Kaapstad te nemen, vraagt de fouilleer-dame waar ik die leuke Pallediums heb gekocht. Fijn dat het opvalt dat ik de oude voor deze nieuwe heb verruild.
 
Ik vlieg ondanks dat het prijstechnisch zou uitkwam, bewust op de 19de (9: geluksgetal), heb nog even mijn stoel aangepast in 19D. Probeer zo het lot niet te tarten en daarbij mijn karma goed te houden door tegen iedereen aardig te zijn. Om 5 over 10 vertrekt Condor naar een continent waar ik nog nooit ben geweest en maak me op voor alle gevaren die daar bij horen..
 

 

Het plan: 
 
 AFRIKA

19 MAART | APRIL | 10 MEI 2013

Zuid Afrika | Namibië | Botswana | Zimbabwe | Zambia | Malawi | Tanzania | Zanzibar | Kenia- 7 mei aankomst Nairobi, Kenia - vertrek 10 mei via Istanbul naar Amsterdam

- 19 maart tot en met 26 maart Kaapstad verkennen.
 
- Per 27 maart: 42 dagen rondreizen met ShapShap-Nomad reizen: Campingtour. Rondreizen gaat met een overlandtruck(combinatie van veevervoer & bus) om ook door (bijna) ondoordringbare gebieden te komen.
 

Maak jouw eigen website met JouwWeb